Los Roques

Los Roques

door Niels Posthumus

Los Roques zijn Caribische eilanden zonder massatoerisme. Beschermd natuurgebied met prachtig koraal voor de kust, met perfecte plekken om te kitesurfen en te zonnen, met wit zand en zon.

De Caribische archipel Los Roques kent vele kleuren blauw. Je ziet het als je aan komt vliegen en de landing is ingezet.

In een cirkel met een straal van zo'n dertig kilometer wisselen witte stippen het blauwpalet af. Zo'n 140 kilometer ten noorden van hoofdstad Caracas: 300 koraaleilanden, waarvan er een kleine vijftig groot genoeg zijn om een naam te dragen.

Op en top Caribisch

Los Roques laten je zien hoe Curaçao, Bonaire en Isla de Margarita er uit moeten hebben gezien voordat het massatoerisme op die Caribische eilanden zijn intrede deed.

Warm, kraakhelder water. Zachte, witte stranden met fijn zand, waar je je nog alleen op de wereld kunt voelen. Het paradijs helemaal voor jezelf.

Gran Roque

Slechts één eiland is bewoond: Gran Roque. Hier landt je vliegtuig. Daar boek je een tour door de archipel of regel je een duik en een middagje snorkelen. Twee winkels, annex tourbureaus, annex toeristische informatiepunten helpen je hierbij - Oscar en Pluto genaamd.

Geen massieve hotels die de hemel in rijken. Geen langsvarende cruisekolossen. Zelfs geen regelmatige veerdienst naar de 140 kilometer zuidelijker gelegen haven van Caracas.

Je komt op Los Roques met je eigen boot of met een klein vliegtuigje. De archipel telt slechts 500 hotelbedden. Het zijn simpele onderkomens. Ook is er een stukje zand voor wie zijn tent wil opslaan.

Pelikanen

De rust op de eilanden is wettelijk beschermd. Het is een zegen. De zandweggetjes op Gran Roque blijven daardoor stoffig, de huisjes in het vissersdorpje bescheiden en pastelkleurig.

Pelikanen begeleiden je tijdens een wandeling in de zon. Busladingen Amerikanen en Europeanen zouden een hoop stuk maken.

Duiken op Los Roques

Er is weinig begroeiing op de eilanden en dus ook weinig schaduw. Het landschap is niet spannend. Zand. Wit zand. Het is de wereld onder water die er op Los Roques het meest toe doet. Op Gran Roque zijn meerdere duikscholen.

Het koraalrif van Los Roques is één van de meest diverse en daarmee belangrijkste van de Caraïben. Meer dan zestig soorten koraal, bijna 300 vissoorten, velen zeer zeldzaam. Net als de zeeschildpadden die op de eilanden broeden.

Italianen

De indianen ontdekten de archipel al ver voordat Christopher Columbus bij het Amerikaanse continent aanmeerde. In 1589 bracht Diego de Osorio de eilanden echter onder de Spaanse kroon.

Vandaag de dag zijn het vooral Italianen die de eilandengroep makkelijk kunnen vinden. Zij komen om te zonnen op de oogverblindende stranden en om te duiken. Om te kite- en te windsurfen, waarvoor de archipel, door zijn constante winden het hele jaar door, een ideale plek is. Ze komen om kreeft te eten. Om te genieten van de rust.

Tour vanuit Caracas

Waarom zouden wij Nederlanders dat goede voorbeeld niet volgen? Ga je één of twee dagen, dan kun je het best een tour regelen vanuit Caracas. Dit is de gebruikelijkste manier om de eilandengroep te bezoeken.

Blijf je echter langer, dan kun je om kosten te besparen beter zelf je onderdak en vervoer regelen. Ga dan wel buiten het hoogseizoen. Want 500 hotelbedden zijn snel vol.

Wat is er te doen in de Los Roques archipel?

  • Duik in zee tussen de honderden vissen. Het is een ware uitdaging in de onderwaterwereld van Nordesqui door de grotten, kliffen, en zelfs scheepswrakken.
  • Als je niet van duiken houdt of je padi (duikbrevet) nog niet hebt, ga dan snorkelen bij Cayo de Agua of Francisqui. Hier zwemmen duizenden verschillende visjes tussen het gekleurde koraal en met een beetje geluk zwemt er een schildpad onder je door.
  • Vaar tegen een kleine vergoeding met een lokale visser mee naar een ander eiland. Zo kom je in contact met een inwoner en reis je op een niet-toeristische manier.
  • Geniet van de rust zonder duizenden andere toeristen. Voel je net als Tom Hanks en zijn kokosnoot op een van de verblindend witte, verlaten, zandstranden met doorzichtig blauw water.
  • Proef een kreeft. Gran Roque zorgt voor het grootste deel van de kreeftvangst in Venezuela. Hoewel de regels nu strikter zijn, zijn ze nog steeds te koop en vooral lekker.
Stay tuned

Wil jij elke maand naar Zuid-Amerika?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Argentinië kenner