Los Llanos is de vlakke savanne ten oosten van het Andes gebergte. Opvallend vlak land dat in het natte seizoen bijna volledig onder water staat en dat zich in de droogte perfect leent voor safari.
Je kent Los Llanos pas als je er zowel in augustus als in februari bent geweest: in het hart van het kletsnatte seizoen én in dat van het gortdroge jaargetijde. Een wereld van verschil.
Overstroming en droogte
In augustus staat een gebied vele malen groter dan Nederland onder een laag water. Hier en daar wel een meter diep. Zodra het begint te regenen, komt het met bakken uit de lucht. Alles overstroomt.
In de droogte tussen december en mei breken de vlaktes in het Venezolaanse binnenland juist langzaam open bij gebrek aan grondwater. De grond scheurt. De savanne kleurt geel.
Deze extreme verschillen in neerslag maken het vlakke gebied volstrekt onbruikbaar voor landbouw en zelfs nagenoeg onbewoonbaar. Leegte en ongerepte natuur zijn het resultaat.
Plat laagland
Los Llanos is een enorm gebied ten oosten van de Andes. Het lijkt wel alsof het Zuid-Amerikaanse landschap er opeens tot rust komt. Alsof alle kreukels in het aardoppervlak worden gladgestreken. Nergens stijgt het landschap nog tot boven een hoogte van 200 meter. Het is er het hele jaar door, zonder uitzondering, heet.
In het oosten sluit de rivier Orinoco het gebied af, dat ruimschoots groter is dan Nederland. In het zuiden vormt het Amazone bassin de grens. Los Llanos loopt aan de zuidwestelijke grens van Venezuela over in Colombia.
Llaneros, Venezolaanse cowboys
Zogenaamde llaneros bewonen de tropische graslanden. Venezolaanse cowboys. Ze zijn erg op zichzelf, ruig, maar toch ook gastvrij. Hun ranches, of hatos, zijn enorm. Soms wel zo groot als een kleine Nederlandse provincie.
De llaneros drijven er hun vee van vruchtbare plek naar begraasbare vlakte. Altijd de moerassen ontwijkend en de droogte omzeilend. Het is nagenoeg de enige vorm van landgebruik die mogelijk is in de klimatologisch extreme omgeving.
Safari in Los Llanos
Los Llanos is een perfecte plek om op safari te gaan. Het lage savannegras biedt uitstekend uitzicht op de wilde dieren die het gebied bevolken: enorme miereneters, apen, amarillo's, anaconda's, krokodillen, waterzwijnen en als je geluk hebt een jaguar.
In de rivieren zwemmen de vleesetende pirañas en rivierdolfijnen. Een kwart van alle vogelsoorten in Venezuela leeft in Los Llanos.
Het droge seizoen leent zich beter voor een safari dan het natte. In tijden van droogte trekt al het wild naar de schaarse drinkplekken en is de begroeiing niet zo dicht. In de natte maanden stikt het in Los Llanos bovendien van de muggen.
Mérida en Caracas
Wel is het landschap in de natte periode spectaculairder. Los Llanos verandert dan op veel plekken in een binnenzee die je per boot verkent. Bomen steken nog maar voor de helft boven het water uit.
De zon aan de verre horizon weerspiegelt bij ondergang oranje in het wateroppervlak. Waar het land nog wel boven het water uitsteekt, is de gele savanne veranderd in een diepgroene, exotische jungle.
Los Llanos is het makkelijkst te bereiken vanuit Mérida in het westen. Ook Caracas ligt niet al te ver weg: zo'n 300 kilometer naar het noordoosten. En wat toch een mooie naam. Treffender kan niet. Los Llanos: de vlaktes.
Wat is er te doen in Los Llanos?
- Maak een safari over de vlakke savanne ten oosten van het Andes gebergte in februari. Het is er dan helemaal droog met grote scheuren in de grond. Je vindt de capibara's, miereneters, anaconda's en apen bij de enkele overgebleven drinkplekken.
- Vanuit Mérida boek je jouw tour naar deze savanne. Natuurlijk kan je ook op eigen houtje de uitgestrekte vlaktes gaan verkennen, maar omdat de bewoners ver uit elkaar wonen, is een tour veiliger.
- Bewonder de bewoners aan de rivier Orinoco in het oosten van het gebied. Capibara's en kaaimannen kijken je vanaf het wateroppervlak aan, maar het meest bijzonder zijn toch wel de roze rivierdolfijnen.
- Verblijf in een hato of ranch. De Venezolaanse cowboys wonen op deze enorme stukken grond. Vanaf Barinas of San Fernando de Apure boek je jouw bezoek.
- Vergeet geen deet mee te nemen tegen de vele muggen. Vooral in het regenseizoen zoemen de beesten je om de oren.