Coro ligt aan de rand van de Medanos de Coro woestijn, in het noordwesten van Venezuela. Het met zandduinen omgeven dorp wemelt van de Spaanse en Nederlandse koloniale schatten.
Vlakbij Coro slaat het landschap radicaal om. De groene parken en dichte bossen van Maracay, tachtig kilometer ten westen van hoofdstad Caracas, maken nog eens 250 kilometer verder naar het noordwesten plaats voor geel zand. Geen druppel regen valt er meer. Een klein stukje Sahara in Venezuela. Het Medanos de Coro Nationaal Park.
Spaanse en Nederlandse invloeden
Toch stichtten de Spaanse kolonisten uitgerekend hier in 1527 één van hun eerst nederzettingen in Venezuela, net onder de strook woestijn die het Paranguaná schiereiland met het vasteland verbindt.
Coro telt ruim 150.000 inwoners. Je loopt er tussen de koloniale panden over de hobbelige klinkers van de Calle Zamora. Je herkent de Spaanse bouwstijl in de oude kathedraal. Je speurt naar de Nederlandse architectonische invloeden, die te ontwaren zouden moeten zijn in de stad.
Geleased aan Duitsland
Coro herleefde in de achttiende eeuw vooral dankzij de handel met de Nederlandse Antillen in de Caribische Zee ten noorden van de stad. Aruba ligt slechts 27 kilometer ten noorden van het Paranguaná schiereiland. In de eeuw ervoor had de stad het economisch zwaar gehad.
De stad en omliggende regio waren in de zestiende eeuw, vlak na de verovering op de indianen, door de Spanjaarden uitgeleend aan een groep Duitse investeerders die de Spaanse kroon financieel hadden bijgestaan tijdens eerdere oorlogen.
El Dorado
Onder de Duitsers werd Coro een populaire uitvalsbasis voor avonturiers op zoek naar El Dorado, de mythische stad van goud waarnaar zoveel Europese ontdekkingsreizigers op zochten in Zuid-Amerika.
Toen de lease van het stukje land in 1546 afliep, kwam er echter ook een eind aan de eerste bloeiperiode van Coro. De Spanjaarden keken niet veel meer om naar het stadje, totdat dus de handel met de Caribische eilanden in de achttiende eeuw op gang kwam.
Overvloedige regenval
Veel koloniale panden in het stadje stammen uit de zestiende of de achttiende eeuw. Er is weinig gesloopt of verloren gegaan.
De laatste jaren staat de culturele erfenis van Coro echter onder druk. Hevige regenval heeft de antieke gebouwen aangetast. Unesco, die het stadje sinds 1993 op haar Werelderfgoedlijst heeft staan, luidde in 2005 de alarmklok.
Woestijn Medanos de Coro
De gevolgen van de hevige regenval is zelfs te zien in het nabijgelegen enige stukje woestijn van Venezuela, de Medanos de Coro.
De zandstrook van vijf bij dertig kilometer doet onmiddellijk denken aan de Sahara. Enorme zandheuvels van soms wel veertig meter hoog glooien richting het Paranguaná schiereiland. Sandboarden kun je er normaal gesproken, of simpelweg naar beneden rollen over het gloeiend hete zand. Nu staan er, na alle regen, hier en daar waterplassen in de duinpannen.
De meertjes zijn een onwerkelijk gezicht, een fata morgana. Kraakhelder water te midden van een vlakte vol zand.
Paranguaná schiereiland
Het Paranguaná schiereiland, waar de zandvlakte naartoe leidt, is dun bevolkt. Aan de noordelijke zijde staan twee enorme olieraffinaderijen. Op de zuidelijke stranden merk je daar gelukkig niets van.
Het eiland is vooral populair onder Venezuelanen en onder buitenlanders die slechts zon en rust willen. Want vooral daaraan is op het droge, dunbevolkte eiland geen gebrek.
Wat is er te doen in Coro?
- Als er een ding is wat Coro kenmerkt, dan is het wel zand. In de woestijn van Medanos de Coro is het sandboarden dan ook populair. Op een soort snowboard glij je door het zand naar beneden.
- Op het Paranguaná schiereiland in het zuiden rust je uit op het strand. Maar je hoeft hier niet stil te liggen; ga wind-of kitesurfen.
- Vanaf de enige heuvel op het eiland heb je een spectaculair uitzicht. De Cerro Santa Ana staat centraal in Coro, zodat je goed ziet waar je heen moet.
- Bewonder de prachtige flamingo's bij het Laguna Boca de Caño. Hier staan de roze beesten rustig in het water.
- Bezoek de Kathedraal en de Kerk van Francisco. Deze koloniale gebouwen hebben felle kleuren en zijn nog in erg goede staat. De binnenstad is dan ook officieel werelderfgoed.