Op ZuidAmerika.nl vind je de beste aanbieders van vakantie reizen naar Suriname. Zoek, vergelijk en vind de aanbieder die bij je past! Vraag brochures aan, schrijf je in voor nieuwsbrieven of volg de Suriname specialisten op Facebook!
Voor wie eenmaal aangekomen in Suriname geen genoeg krijgt van de tropische hoofdstad is er goed nieuws, want Paramaribo vormt vrijwel altijd het knooppunt van een rondreis door Suriname. En dat is bij deze reisroute van drie weken niet anders. Maar er is meer!
Tijdens deze rondreis door Suriname reis je in drie weken naar alle uithoeken van het land. In Paramaribo en het Commewijne-district leer je meer over het slavernijverleden en de Surinaamse geschiedenis. In het binnenland hike je naar verkoelende watervallen en de top van de Brownsberg en bezoek je traditionele marrondorpen. In het noorden bezoek je de grootste lagune en hét vogelaarsparadijs van Suriname en ontspan je op het enige echte strand. Er is voor ieder wat wils. Waar wacht je nog op?
Paramaribo, Paramaribo-o-oo! De reggae-klanken van Kenny B en Jeffrey Spalburg’s ode aan de Surinaamse hoofdstad duiken spontaan op in je hoofd als je de stad binnenrijdt. Al zingend geven ze je de eerste hints over bezienswaardigheden in Paramaribo, zoals de synagoge en moskee aan de Keizerstraat en de Waterkant. Verder brengt een stadstour je naar de houten kathedraal en het presidentiële paleis. De smeltkroes van culturen proef je op de lokale markt en in het historische Fort Zeelandia leer je meer over het slavernijverleden.
Je verruilt de hoofdstad voor het diepe binnenland. Rij naar Witagron en stap in een traditionele korjaal die je naar je verblijfplaats Foengoe-eiland bij de Raleighvallen brengt. Deze twee dagen zwem je in stroomversnellingen en watervallen, beklim je de 240 meter hoge Voltzberg en spot slingerapen, reuzenotters, tapirs en honderden verschillende vogelsoorten.
Je volgende stop is de Jodensavanne. Hier vind je de overblijfselen van wat ooit de grootste Joodse gemeenschap van het westelijk halfrond vormde. Overnacht in Overbrigde en reis vanaf daar verder naar het ongerepte oerwoud van Brownsberg. Tijdens de wandeling naar de Ireneval, Witi-kreek of de beklimming van de Brownsberg spot je brulapen, toekans en felgekleurde vlinders. Vanaf de 500 meter hoge top van het bauxietplateau kijk je uit over de jungle en het Brokopondo-stuwmeer.
Rij verder naar het einde van de weg bij Atjonie en zak per korjaal de Surinamerivier af. Langs de oever bezoek je samen met een gids marrondorpen die werden gesticht door gevluchte slaven. Hier maak je kennis met de eeuwenoude Afrikaanse tradities van de verschillende stammen. Koel af in een van de stroomversnellingen in de rivier en sluit je bezoek af met een traditionele dansavond. Per korjaal en auto of bus reis je terug naar Paramaribo.
Vanuit Paramaribo vertrek je richting Nieuw Nickerie. Een groen weggetje langs Hindoestaanse en Javaanse landbouwers leidt je eerst langs Groningen. Hier vind je monumenten die verwijzen naar de immigratie van vierhonderd Groningse en Gelderse boeren in 1845.
De weg vervolgt zich langs palmbomen, bananenplantages, uitgestrekte polders en rijstvelden naar Nieuw Nickerie, de tweede stad van Suriname. Het is je uitvalsbasis voor een boottocht over de lagunes van vogelaarsparadijs Bigi Pan. Overdag spot je hier onder andere de Rode Ibis en flamingo’s en ‘s avonds ga je met een gids op zoek naar kaaimannen.
Tijd voor een stranddag? Ook dát kan in Suriname. Via Paramaribo reis je naar het grensdorpje Albina. Hier stap je op de boot en vaar je in twee uur naar Galibi, de enige ‘echte’ strandbestemming van Suriname. Luier een dagje onder de palm- en mangobomen en ga tijdens het broedseizoen (van februari tot juli) ‘s avonds met een gids op pad om te zien hoe zeeschildpadden het strand op kruipen en hun eieren begraven.
Voordat je deze drieweekse rondreis door Suriname afsluit staat er nog één uitstapje op je te wachten. Stap in Paramaribo op de fiets en steek de Surinamerivier over naar Fort Nieuw Amsterdam, wat vandaag de dag een museum over de Surinaamse geschiedenis huist. Vervolg je fietstocht door het Commewijne-district langs de voormalige koffie- en cacaoplantages van Frederiksdorp en de suikerplantages en -fabriek in Mariënburg. Op de terugweg via het natuurreservaat Peperpot spot je doodshoofdaapjes, papegaaien en toekans.
Heb je ergens tijdens je verblijf in Paramaribo een halve dag over? Maak dan een boottocht over de Commewijnerivier om dolfijnen te spotten!
Wat is de beste reistijd voor Suriname?
Heel Suriname kent een tropisch klimaat. Hoewel het daardoor het hele jaar door warm is, zijn er wel twee droge en twee natte seizoenen. De droge periodes van februari tot april en van half augustus tot eind december vormen de beste reistijd voor Suriname, omdat de wegen in het binnenland dan ook goed begaanbaar zijn. Houd wel rekening met hogere temperaturen. Gelukkig is er altijd wel een kreekje, waterval of stroomversnelling in de buurt om in af te koelen.
We raden aan om voor deze rondreis door Suriname drie weken uit te trekken. Wil je meer rustdagen? Neem dan wat langer de tijd. Heb je juist niet zoveel tijd? Sla dan één of meer uitstapjes naar het binnenland over of volg onze route voor een rondreis door Suriname in één week.
Paramaribo vormt het knooppunt van deze rondreis door Suriname. Vanaf hier reis je per (gehuurde) auto, taxi of bus naar de verschillende bezienswaardigheden op de route. In Paramaribo maak je gebruik van de bussen van de Particuliere Lijnbus Organisatie (PLO) en richting het binnenland rijden zogeheten jumbo’s: vrachtwagens met een omgebouwde laadbak. Gebruik voor het boeken van een taxi in Paramaribo de STC1660-app (IOS en Android) van de taxicentrale van Suriname.
Daar waar de wegen in het binnenland ophouden, dienen korjalen als openbaar vervoermiddel. Wil je sneller (en iets comfortabeler) naar het diepe binnenland? Dan is vliegen naar Foengoe-eiland ook een optie.
Hebben we je geïnspireerd om deze reis te maken? Hier vind je alle rondreizen door Suriname!
Review geschreven door Marcelle Maureau op 16 november 2019
Reis was zeer divers. Zeer speciaal was de overnachting midden op het meer van Nickerie in een drijvende hut. Verder in het oosten de plaatsen Wageningen en Groningen bezocht. Enkele dagen doorgebracht in een oude slavenkolonie, Frederiksdorp.
Na een vlucht van ongeveer 600 km, een week doorgebracht bij de Indianen van Palemeu. Hiermee op jacht geweest in de jungle en op de rivier.
Daarna 40 km per koraalboot naar Danpaati. Daar voel je je een met de natuur. Prachtig!
8,4
9Algemene ervaring
9Natuur
7Plaatsen
8Wandelingen
9Bereisbaar
Pluspunten Rondreis Suriname in drie weken
Veel variatie
prachtige natuur
Ultieme tip: In het Amezonegebied, Palemeu en Danpaati zijn echte aanraders.
Aangeraden voor:Natuurliefhebbers
Geweldige vakantie
(bezocht in maart 2018)
Review geschreven door Corina Jubithana op 18 november 2018
Fantastische rondreis in een prachtig land, gastvrij, heerlijk eten, mooie hotels, goeie reisleider! Veel cultuur, natuur en geschiedenis! Kortom een reis om nooit te vergeten! We gaan zeker nog eens terug!
Pluspunten Rondreis Suriname in drie weken
heerlijk eten
gastvrij
betaalbaar
Minpunten Rondreis Suriname in drie weken
ik kan geen minpunten bedenken
drie weken is te kort
Ultieme tip: Frederiksdorp moet je geweest zijn, plantage woningen waar je kan logeren en zeer gastvrij ontvangen wordt, ook anaula en galibi moet je gezien hebben, als je naar Suriname gaat