Op ZuidAmerika.nl vind je de beste aanbieders van vakantie reizen naar Suriname. Zoek, vergelijk en vind de aanbieder die bij je past! Vraag brochures aan, schrijf je in voor nieuwsbrieven of volg de Suriname specialisten op Facebook!
Waar begin je een rondreis door Suriname, wat voor zo’n tachtig procent bedekt is met oerwoud? Wij hebben wel een suggestie! Want om in korte tijd een goede indruk te krijgen van de diversiteit die dit land te bieden heeft, hebben wij een reisroute langs de hoogtepunten van Suriname voor je uitgestippeld.
Deze route van twee weken is pas de amuse van wat dit gemoedelijke land te bieden heeft. Je proeft van de koloniale stad Paramaribo, vaart door mangrovebossen, verkent koffie- en cacaoplantages en maakt kennis met een fractie van het ongerepte en weelderige binnenland van Suriname wanneer je over het Brokopondo-stuwmeer vaart.
Paramaribo is het begin- en eindpunt en dé uitvalsbasis van vrijwel elke rondreis door Suriname en dat is op deze reisroute langs de hoogtepunten niet anders. In de koloniale, maar tropische stad maak je kennis met het Surinaamse motto ‘no spang’ (maak je niet druk).
Een stadswandeling brengt je naar de Kleine Waterstraat, waar je in het voormalig verdedigingsbolwerk Fort Zeelandia meer leert over de Decembermoorden die de zwartste bladzijde vormen in de Surinaamse geschiedenis. Bij het fort vind je ook het ‘I love SU’-kunstwerk van George Struikelblok, waarbij je na deze bittere pil een luchtige ansichtkaart-waardige foto schiet voor het thuisfront.
Op je weg naar Nieuw Nickerie passeer je Groningen. Een groen weggetje langs Hindoestaanse en Javaanse landbouwers leidt je er naartoe. Je vindt er monumenten die verwijzen naar de immigratie van vierhonderd Groningse en Gelderse boeren in 1845.
Vervolgens brengt een route langs hoge palmen en bananenplantages, uitgestrekte polders en rijstvelden je in Nieuw Nickerie. Het is de uitvalsbasis voor een boottocht over de lagunes van Bigi Pan. In het vogelaarsparadijs vaar je door mangrovebossen en smalle kreekjes en ga je onder andere op zoek naar de Rode Ibis en flamingo’s. Overnacht in een lodge op het water en ga ‘s avonds met een gids kaaimannen spotten.
Terug in Paramaribo stap je op de fiets en steek je de Surinamerivier over naar Fort Nieuw Amsterdam, een museum in het teken van de Surinaamse geschiedenis. Een fietstocht door het Commewijne-district brengt je naar de voormalige koffie- en cacaoplantages van Frederiksdorp en de suikerplantages en -fabriek in Mariënburg. Ze herinneren aan de tijd van de slavernij.
Via natuurreservaat Peperpot, waar je met een beetje geluk doodshoofdaapjes, papegaaien en toekans spot, keer je terug naar Paramaribo. Heb je in het Commewijne-district tijd over? Maak dan een boottocht over de Commewijnerivier om zoetwaterdolfijnen te spotten.
Na een voorproefje in Peperpot is het tijd om het echte binnenland van Suriname in te trekken. Natuurpark Brownsberg is daar de uitgelezen plek voor. Je wandelt door hoogbos naar verborgen watervallen en langs kabbelende kreekjes. Tijdens de klim naar het halvemaanvormige bauxiet-plateau van de Brownsberg zie je luide brulapen en felgekleurde vlinders. Vanaf de 500 meter hoge top kijk je uit over het Brokopondo Stuwmeer en de omliggende jungle.
Na een overnachting op Ston eiland of in Berg en Dal vertrek je per bus naar Atjoni, ook wel Pokigron. Hier houdt de weg letterlijk op en stap je over in een uitgeholde boomstam, een zogenaamde korjaal, die je over de Surinamerivier naar marrondorpen in het Boven Surinamegebied vaart. Verblijf bijvoorbeeld in Gunsi of Danpaati en leer van de Marrons, de afstammelingen van de weggelopen slaven, over hun cultuur, pure levensstijl, geschiedenis en rituelen. Ontspannen doe je in stroomversnellingen die natuurlijke jacuzzi’s vormen en ‘s nachts slaap je in een hangmat.
Na deze ultieme jungle-expeditie reis je per korjaal en bus terug naar Paramaribo, waar je rondreis door Suriname eindigt. Reis je tussen februari en juli? Grijp dan je kans en boek boottocht die je ‘s avonds naar het strand van Galibi aan de grens met Frans-Guyana brengt. Hier aanschouw je in deze periode hoe zeeschildpadden het zand op kruipen om eieren te leggen.
Beste reistijd voor Suriname
De beste reistijd voor deze reisroute door Suriname zijn de droge seizoenen tussen februari en april en half augustus tot eind december. Hoewel de temperaturen in deze seizoenen aardig kunnen oplopen, zijn de wegen in de jungle wel goed begaanbaar en geen drassige modderpoelen. Bovendien valt de legperiode van de zeeschildpadden in het droge seizoen van februari tot april.
Je kunt je verblijf in Suriname zo lang en zo kort mogelijk maken als je zelf wil, maar om alle hoogtepunten op deze route te bezoeken, raden we aan om wel twee weken uit te trekken voor deze reisroute. Heb je niet zoveel tijd? Sla dan het binnenland over.
Routebeschrijving
Hoofdstad Paramaribo is het knooppunt van deze rondreis door Suriname. Vanaf hier reis je westelijk richting Nieuw Nickerie, oostelijk richting het Commewijne-district en zuidelijk langs de Surinamerivier naar Brownsberg en Atjoni. De hoogtepunten van Suriname zijn vanaf Paramaribo goed te bereiken met een (gehuurde) auto, taxi of de bus. Een taxi boek je in Paramaribo makkelijk met de STC1660-app (IOS en Android), een met Uber vergelijkbare app van de taxicentrale van Suriname.
In Paramaribo maak je gebruik van particuliere bussen van de Particuliere Lijnbus Organisatie (PLO). Controleer voordat je instapt altijd even of de bus wel op jouw bestemming stopt. Ga je met het openbaar vervoer het binnenland in, dan reis je met een zogenaamde jumbo. Dit zijn kleine vrachtwagens met een omgebouwde laadbak, zodat ze passagiers kunnen vervoeren. De rit is niet per se comfortabel, maar wel avontuurlijk. Waar in het binnenland geen begaanbare wegen zijn, reis je traditioneel verder per korjaal om de marrondorpen langs de rivier te bezoeken.
Maak je deze reis liever met een reisorganisatie? Vind hier een rondreis door Suriname die bij je past!