Vergeet landen als Frankrijk en Italië, Peru is dé nieuwe culinaire bestemming. Met ceviche als een van de nationale hoogtepunten trekt Peru al enige jaren de aandacht naar zich toe op gastronomisch gebied. De Peruaanse keuken kenmerkt zich door een enorme diversiteit die is ontstaan uit de lange geschiedenis van Peru. De verschillende smaken zijn onder andere ontstaan door de invloeden van de Spanjaarden, Afrikanen en Chinezen.
Kies jij voor een traditionele lomo saltado of laat je je verrassen door patarashca, een typisch gerecht uit de Amazone? Door het gevarieerde aanbod in Peru is het soms lastig keuzes maken als je je bestelling moet opgeven. ZuidAmerika.nl neemt je mee op culinaire reis door Peru en zet zes dingen op een rij die je móet proberen tijdens je bezoek aan Peru. Buen provecho!
6. Patarashca
In San Martín, een regio in het noorden van Peru, is patarashca altijd een goeie keuze! Ondanks dat het gerecht warm wordt geserveerd, brengt het door de verfrissende smaken toch verkoeling in de hitte van de jungle.
Net als bij ceviche bestaat de basis van het gerecht weer uit vis. Samen met een rode paprika, koriander, gember, peper en zout wordt de vis ingepakt in een groot bijao blad (denk aan een bananenblad). Het pakketje wordt in zijn geheel in een grote pan visbouillon gehangen en zo in tien minuten gaar gestoomd. Als de patarashca tot in de perfectie is gekookt, wordt het gerecht in het bijao blad geserveerd. Geniet van de frisse smaak van koriander en gember in combinatie met de verse vis!
5. Lomo saltado
Een reis naar Peru is niet compleet zonder het typische Peruaanse gerecht lomo saltado een keer geproefd te hebben. Het gerecht dateert nog uit de negentiende eeuw en is een samensmelting van twee wereldkeukens. De smaak van lomo saltado is een heerlijke mix van de Peruaans en de Chinese keuken.
De basis van dit vleesgerecht bestaat uit reepjes rundervlees, gemarineerd in azijn en sojasaus, daar komen die oosterse invloeden dus terug. Het vlees wordt op hoog vuur gebakken met tomaten en grove stukken ui, afgetopt met verse peterselie. Verder wordt de lomo saltado vaak geserveerd met gebakken aardappels (de Peruaanse invloed)en witte rijst.
Wist je trouwens dat lomo saltado letterlijk 'opgesprongen rund' betekent? Het vlees wordt traditioneel in een grote wok gebakken en waarschijnlijk komt hier de naam vandaan, aangezien de chef-kok het rundvlees in de pan laat 'rondspringen'!
4. Ceviche
Wie een ceviche bestelt, moet niet schrikken van de soms zurige smaak. Ceviche is een heerlijk fris gerecht wat bestaat uit verse vis gegaard in citroen- of limoensap. Nu denk je vast, vis garen in citroensap, kan dat? Ja, dat kan. Citrussap laat de eiwitten in het visvlees stollen, maar doodt niet alle bacteriën en parasieten, daarom is het erg belangrijk om altijd verse vis te gebruiken voor de bereiding van ceviche. Gelukkig is er in Peru geen gebrek aan verse vis, wel is het verstandiger om ceviche alleen in kustplaatsen te eten.
Voordat de Spanjaarden citrusvruchten in de zestiende eeuw introduceerden, gebruikte men het sap van de tumbo, een zure inheemse vrucht, voor de garing van de vis. Tegenwoordig smaakt de ceviche in Peru volgens de inwoners nog steeds uniek, omdat ze hier naar eigen zeggen een speciale limoen gebruiken. Naast de garing in het citrussap voegt men rode ui, peper en zout en hete pepertjes toe om de ceviche op smaak te brengen. In Peru proef je vaak ook de smaak van gember en koriander terug.
Begin je je rondreis door Peru in hoofdstad Lima? Goed nieuws, want dit is de plek om ceviche te eten Hier je weet zeker dat de vis zo, vers uit de zee, op je bord belandt.
3. Juane de Gallina
Een typisch gerecht uit de Amazonas, een van de noordelijke regio's van Peru, is het heerlijke juane de gallina. Ook dit populaire gerecht wordt gemaakt met bijao blad, alleen is nu kip het hoofdingrediënt in plaats van vis. Aan de kip voegt men een mix van kruiden, waaronder kurkuma en gember, een gekookt ei en enkele zwarte olijven toe. Dit alles wordt samen met gekookte witte rijst in een bijao blad ingepakt en dichtgebonden. Het gehele pakketje wordt in anderhalf uur gaar gekookt en is dan klaar om te worden opgegeten.
Mocht je nou net op 24 juni in Peru zijn, en beter nog, je ergens in de Amazonas bevinden, bestel dan juane de gallina. Dit gerecht ontleent zijn naam namelijk aan Johannes de Doper die op 24 juni is geboren. In Peru viert men nog elk jaar het feest van San Juan (Juan is dus Johannes) en eet dan juane om dit katholieke feest te vieren.
2. Chicha Morada
Stel je voor, een ober schenkt je glas vol met een donkerpaars drankje en vertelt er ook nog eens bij dat het gemaakt is van maïs. Klinkt best wel raar, hè? Toch is dit een enorm populair drankje in Peru dat bekend staat als chicha morada. Je koopt het bij een van de vele stalletjes op de lokale markt, maar ook in een restaurant kijkt niemand raar op als je een chicha morada bestelt; de Peruanen zijn er dol op.
Voor de bereiding van chica morada kookt men maíz morado (paarse maïs) samen met ananas, kaneel en kruidnagel in een grote pan met water. Natuurlijk voegt men ook suiker toe, een Peruaan eet en drinkt graag enorm zoete producten. Toch smaakt de chicha morada niet te zoet, de smaak doet ergens aan koude glühwein denken.
Onder toeristen is chicha morada niet zo bekend, men bestelt al gauw een pisco sour tijdens een bezoek aan Peru. Maar als je op zoek bent naar een fris en non-alcoholisch drankje dan is een glas chicha morada een echte aanrader!
1. Chicharrón
Vleesliefhebbers zijn in Peru aan het juiste adres, voor Peruanen bestaat de basis uit een goede maaltijd nog vaak uit vlees. Zo ontbijten ze graag met chicharrón, een vrij intens vleesgerecht wat wij Nederlanders niet snel tijdens het ontbijt zullen eten. Nu is chicharrón zo populair onder de Peruanen, dat je het ook prima tijdens de lunch en soms zelfs bij de avondmaaltijd kunt bestellen.
Chicharrón bestaat uit varkensvlees dat eerst wordt gekookt met allerlei kruiden en specerijen. Als er geen water meer over is, wordt het vlees in zijn eigen vet gebakken. Het varkensvlees wordt vaak geserveerd op een Peruaans pitabroodje met een saus gemaakt van rode uien en limoensap.
In Lima eet je één van de lekkerste chicharróns bij El Chinito, een Peruaans eettentje met Chinese invloeden. Deze eetgelegenheid bestaat al langer dan 55 jaar en is opgericht door de Chinees Don Félix Yong. Als je hier 's ochtends komt, staat er een rij Peruanen tot buiten, iedereen wil de chicharrón van El Chinito voor ontbijt!
ZuidAmerika.nl proefde al deze heerlijke gerechten samen met PROMPERU tijdens een rondreis door het noorden van Peru.