Het Titicacameer is het hoogste grote meer ter wereld, op de grens van Peru en Bolivia. Besneeuwde bergtoppen omringen het helderblauwe water. Met de brandende zon op je hoofd lijkt een duik in het meer aanlokkelijk, maar je bent gewaarschuwd: het water is ijskoud.
Hoogste meer ter wereld
Het Titicacameer is het hoogste grote meer ter wereld. Juist omdat het zo hoog ligt, op 3.820 meter, gloeien de zonnestralen er stevig op je huid. Neem dus voldoende zonnebrand mee.
Maar met elke kilometer die je stijgt, neemt de luchttemperatuur zes graden af. Bij Titicaca is het dus zo'n 23 graden kouder dan het op dezelfde plek op zeeniveau zou zijn geweest.
Overdag, in de zon, is het lekker warm. Maar 's nachts, als de zon aan de strakblauwe lucht onder is gegaan, kan het er ijskoud worden. Het water warmt nooit echt op.
Gevoed door 25 rivieren
Verfrissend is een duik overigens wel. En daarbij komt: je hebt dan wel hoger gezwommen dan je ooit nog zult doen. In het hart van het Andesgebergte!
Bovendien is de setting van het Titicacameer gewoonweg prachtig. De besneeuwde bergtoppen, de eilandjes, de drijvende dorpen.
Titicaca is het op één na grootste meer van Zuid-Amerika, met een oppervlakte van 8.340 vierkante kilometer. Niet minder dan 25 rivieren, die hun weg naar de zee gebarricadeerd zien door de enorme bergwanden van de Andes, komen er in uit.
Puno
Je kunt het Titicacameer het best verkennen vanuit Puno. Deze oerlelijke stad, aan de Peruaanse westkant van het meer, dient als uitvalbasis voor allerlei boottours.
De meeste tochten doen eerst de drijvende eilanden van de Uros indianen en dan de eilandjes Taquile en Amantani aan. Veel mensen trekken vanuit Puno ook naar Copacabana in Bolivia aan de andere kant van het meer.
Drijvende eilanden
De drijvende eilanden zijn dorpen gebouwd op drijvende rieten bodems. De Uros indianen kwamen op het idee de eilanden te bouwen toen zij in de vijftiende eeuw op de vlucht sloegen voor de Inca's. In plaats van de bergen in, vluchtten zij het water op.
De eilanden van totorariet bieden een fascinerende aanblik. Maar de Uros indianen hebben hun geloofwaardigheid met de komst van het massatoerisme wel wat verloren. Het is één grote show.
Kijk bijvoorbeeld niet vreemd op als de indianenkindjes, keurig uitgedorst in de meest kleurrijke gewaden, in negen talen 'Altijd is kortjakje ziek' voor je zingen. Daarna gaat uiteraard het kleine handje vragend omhoog. Je hebt af en toe het idee dat je in een openlucht theater rondloopt. Maar dan wel één met heel veel bedelaartjes.
Taquile en Amantini
Veel mooier is het rustieke Taquile. Een klein eilandje waar de lokale bevolking vooral leeft van de landbouw. Je kunt er in alle rust rondlopen en informatie inwinnen over de cultuur en gebruiken van de bewoners.
Heb je meer tijd, dan kun je er voor kiezen naar Amantini te gaan. Dit eilandje ligt wat verder in het meer. Je overnacht hier dan ook. Kun je mooi wakker worden met een ijskoude duik.
Wat is er te doen bij het Titicacameer?
- Bezoek het eiland Taquile. Dit is een klein eilandje waar de lokale bevolking vooral leeft van de landbouw. Je kunt er in alle rust rondlopen en overnachten bij de bewoners. Breng wel wat eten of geld voor hen mee.
- Huur een boot en vaar naar de Uros-eilanden verder weg van de kust. Hier leven nog de echte Uros indianen, die leven van de visvangst. Voor een kleine bijdrage laten ze je op hun drijvende rieten eiland.
- Heb je genoeg tijd? Steek dan de grens over naar Bolivia. In Copacabana, een dorpje aan het Titicacameer, is de sfeer veel gemoedelijker dan in Puno.
- Neem een duik in het hoogste grote meer ter wereld. Het is koud, maar daardoor zeer verfrissend. Kijk wel uit met verbranden, ze zon is hier erg fel.
- In Puno worden verschillende feesten gegeven. Eén daarvan is Puno Day op 5 november. Op deze dag vieren de inwoners van Puno de geboorte van de eerste Incakoning Manco Copac. Volgens legendes werd hij geboren uit het Titicacameer.