Mysterieuze Inca-ruïnes, spectaculaire meren, zoutvlaktes en kloven en historische steden. Tijdens een rondreis door Peru en Bolivia staan spectaculaire landschappen centraal, met natuurlijk het Andesgebergte in de hoofdrol.
Vanaf Santa Cruz in Bolivia reis je in een kleine maand langs hoogtepunten van buurlanden Peru en Bolivia. Salar de Uyuni, het gedeelde Titicacameer en natuurlijk Machu Picchu staan op het programma, om bijna 3500 kilometer later je rondreis door Peru en Bolivia te eindigen in metropool Lima.
Wat zijn de mooiste bezienswaardigheden in Peru en Bolivia?
Je trapt je rondreis door Peru en Bolivia af in de grootste stad van laatstgenoemde: Santa Cruz. Plaza 24 de Septiembre vormt het startpunt van een wandeling door het historische centrum, voordat je doorreist naar Bolivia’s ‘witte stad’ Sucre. In de officiële hoofdstad van Bolivia kijk je vanaf het dak van het San Felipe-klooster of vanaf het Recoleta Franciscanenklooster op de heuvel uit op de rode terracotta daken die tegen de witte gebouwen afsteken.
Vanaf bijna 2800 meter hoogte in Sucre reis je door naar Potosí, met 4090 meter de hoogste stad ter wereld. Grote kans dat je door de zuurstofarme lucht op deze hoogte regelmatig even naar adem moet happen tijdens een stadswandeling. Wie niet claustrofobisch is wandelt en kruipt door de nauwe, donkere en stoffige gangen van de zilvermijnen van Cerro Rico.
Je volgende stop Uyuni is de uitvalsbasis voor een meerdaagse tour over de Salar de Uyuni, waarbij je tot wel 4800 meter hoog komt. Je bezoekt het stoomlocomotieven-kerkhof en scheurt in een jeep over de sneeuwwitte zoutvlakte, waar je surrealistische foto’s maakt. Vervolgens rij je door het vulkanische- en woestijnlandschap van het Eduardo Avaroa Nationaal Reservaat en bewonder je gekleurde lagunes en bekijk je stomende geisers in geiserveld Sol de Mañana.
Dan reis je af naar de stad La Paz, gelegen in een canyon en gedomineerd door besneeuwde bergtoppen. Verwonder je op de zogenaamde heksenmarkt Mercado de Hechicería waar Aymaravrouwen met hun typische bolhoeden lama-foetussen en wondermiddeltjes voor geluk verkopen. Iets buiten de stad dwaal je tussen de rotsformaties van Valle de la Luna.
Via Copacabana reis je naar het zonovergoten Isla del Sol in het Titicacameer en daarna ga je via Copacabana de Peruaanse grens over. Met een nieuwe stempel in je paspoort bezoek je vanuit Puno de rieten Uros-eilanden, Taquile en Amantani op het Titicacameer, voordat je afreist naar Inca-hoofdstad Cusco.
Rondom Cusco verken je de Inca-ruïnes van Pisac en Moray en de zoutterrassen van Maras in de Sacred Valley voor je de trein van Ollantaytambo naar Aguas Calientes neemt naar de majestueuze Machu Picchu. Terug in Cusco verken je vanaf de Plaza de Armas het compacte centrum, zoek je de twaalfhoekige steen in Calle Hatunrumiyoc en scoor je souvenirs op de San Pedro-markt.
Zijn je vakantiedagen op? Dan vlieg je vanaf Cusco terug naar Lima om huiswaarts te keren. Heb je meer tijd? Reis dan naar Peru’s witte stad Arequipa en doe een trekking de Colca Canyon en Cotahuasi Canyon, twee van de diepste kloven ter wereld.
Reis vanaf Arequipa door naar de kust waar je over de mysterieuze Nazcalijnen vliegt, op een sandboard door de duinen rondom Huacachina glijdt en spot je voor de kust van Paracas zeeleeuwen, pinguïns en pelikanen bij de miniversie van de Galápagos: Islas Ballestas. Hoofdstad Lima is het definitieve eindstation van deze rondreis door Peru en Bolivia.
Wat is de beste reistijd voor Peru en Bolivia?
De beste reistijd voor een rondreis door Peru en Bolivia is het droge seizoen tussen juni en september. Maar laat je niet misleiden, want het droge seizoen is ook de winter, en zeker op de grote hoogtes kan het, ook ‘s nachts, flink afkoelen. De maanden september tot en met november en april en mei zijn ook goede opties.
In het regenseizoen van december tot maart ligt er dan wel een weerspiegelend laagje water op de zoutvlakten van Uyuni, maar de flinke buien zijn niet de ideale omstandigheden voor een trekking naar Machu Picchu of de Colca Canyon. In februari is bovendien de Inca Trail gesloten. Trek minstens drie tot vier weken uit voor deze reisroute en probeer op een zondag in Sucre te zijn, om de authentieke markt van Tarabuco net buiten de stad te bezoeken.
Veiligheid
In alle gevallen geldt: wie verstandig reist en luistert naar zijn onderbuikgevoel, zal hoogstwaarschijnlijks niets overkomen. Bij een reis naar Peru en Bolivia is het wel belangrijk om je bewust te zijn van hoogteziekte, vooral bij het bezoeken van de Andes-hooglanden, en voldoende tijd te nemen om aan de hoogte te wennen. Daarnaast is het belangrijk om waakzaam te zijn voor zakkenrollers en diefstal in drukke toeristische gebieden, zoals Cusco en La Paz. Wees voorbereid op veranderlijke weersomstandigheden, vooral in de bergen, en volg de lokale adviezen over natuurverschijnselen zoals regenseizoenen. En tot slot is het altijd verstandig om rekening te houden met de politieke en sociale situatie in beide landen, omdat protesten en demonstraties kunnen voorkomen.
Routebeschrijving
Deze rondreis door Peru en Bolivia brengt je van Santa Cruz in Bolivia naar Cusco en uiteindelijk Lima in Peru. Maar aangezien je al via Lima naar Santa Cruz moet vliegen, kun je de route net zo goed andersom afleggen. Houd wel rekening met de hoogteverschillen en neem genoeg tijd om je lichaam aan grote hoogtes te laten wennen.
In Peru en Bolivia zijn de afstanden tussen grote steden goed en zelfs comfortabel af te leggen met de bus. Vooral als je voor ‘semi cama’ of ‘full cama’ kiest, waarbij de stoel flink naar achter kan. Bustickets koop je ter plekke bij het busstation. Kies vooral in Bolivia voor de wat duurdere maatschappijen, die zijn een stuk betrouwbaarder. Voor de grote afstand tussen Santa Cruz en Sucre kan je ook een binnenlandse vlucht nemen. In de Sacred Valley reis je per lokale minibus of taxi en vanaf Ollantaytambo pak je de trein naar Aguas Calientes. Daar gaat een pendelbus naar Machu Picchu.
Maak je deze rondreis door Peru en Bolivia liever met een reisorganisatie? Vind dan hier een reis die bij je past!
Fotocredits: Dan Lundberg