In Paraguay ontstonden vanaf de zeventiende eeuw verschillende Jezuïeten nederzettingen. De Europese Jezuïeten hielpen de indianen bij het verbouwen van producten en het bouwen van steden. En ze wilden de oorspronkelijke bewoners bekeren tot het christendom.
Een plek waar nu nog veel overblijfselen te vinden zijn van Jezuïeten nederzettingen is Trinidad. Deze stad ligt ten noordoosten van de stad Encarnación op ongeveer tweehonderd kilometer van de hoofdstad Asunción. Het dorp Trinidad vormt één van de hoogtepunten in Paraguay. Op een heuvel dichtbij liggen de best bewaarde ruïnes van een jezuïeten nederzetting van heel Zuid-Amerika.
Jezuïeten in Zuid-Amerika
In de zeventiende en achttiende eeuw kwamen veel jezuïeten uit Europa naar Zuid-Amerika om het christelijke geloof te verspreiden. Ze bouwden meer dan dertig jezuïeten nederzettingen in landen als Brazilië, Bolivia, Argentinië, Uruguay en Paraguay.
Het doel van de jezuïeten was om de oorspronkelijke bewoners van Zuid-Amerika te leren over de bijbel en te bekeren tot het christendom. Omdat alle indianen bij elkaar woonden op één plek, in plaats van verspreid over het land, was het makkelijker om ze te bekeren.
In 1750 ontstond de Guaraní oorlog tussen Guaraní indianen van zeven verschillende jezuïeten nederzettingen. Uiteindelijk werden de jezuïeten, met hulp van de Spanjaarden, het land uit gedreven in 1767.
Jezuïeten en Guaraní indianen
De nederzetting in Trinidad werd in 1706 gebouwd en droeg de naam La Santisima Trinidad de Paraná. Het was één van de meest ambitieuze nederzettingen van de jezuïeten.
Het dorp bestond uit een kerk, een centraal plein, een school, een museum en verschillende huizen voor zowel de jezuïeten als voor de lokale bevolking, de Guaraní.
De Gauaraní indianen stopten met hun nomadenbestaan en vestigden zich op één plaats. De jezuïeten hielpen de Guaruaní bij het verbouwen van onder andere suiker en katoen. De kwaliteit van het leven van de Guaraní werd hierdoor aanzienlijk verbeterd.
Ruïnes van Trinidad
Wanneer je aankomt bij de ruïnes valt meteen op hoe groot het complex is. De ruïnes worden omgeven door gras met kleine witte bloemetjes, wat de plek een vredelievende uitstraling geeft.
De kerk is vrij goed bewaard gegeven. De gebeeldhouwde details in het bruine steen zijn nog goed te zien, waardoor het vakmanschap van de jezuïeten naar voren komt.
Jesus de Tavarangue
Op ongeveer twaalf kilometer van de ruïnes van Trinidad liggen de ruïnes van de nederzetting Jesus de Tavarangue. De nederzetting is gebouwd in 1685 maar is nooit helemaal afgemaakt door de jezuïeten. Meer dan drieduizend Guaraní hebben meegewerkt aan de bouw van de kerk.
Het zou de grootste kerk worden van alle jezuïeten nederzettingen. Maar voordat de kerk afgemaakt kon worden werden de jezuïeten verdreven en kwamen de nederzettingen in verval.
De muren van de kerk zijn goed bewaard gebleven, maar er is geen dak. Waar ooit een vloer lag, groeit nu gras. Delen van de zuilen die ooit het dak omhoog hielden zijn nog te zien. Het is onwaarschijnlijk hoe goed de enorme kerk driehonderd jaar lang bewaard is gebleven.
Goed of slecht?
De meningen van deskundigen over de jezuïeten nederzettingen lopen uiteen. Sommigen vinden de dorpen voorbeelden van hoe het zou moeten. Er werd samengewerkt en veel verbouwd. Daarnaast kregen de indianen goede huizen om in te wonen, in tegenstelling tot hun eigen hutjes van modder en gras.
Anderen vinden de nederzettingen minder geslaagd. De indianen zouden tegen hun wil in de nederzettingen zijn geplaatst. Wie gelijk heeft zullen we nooit weten, maar de ruïnes laten in ieder geval een boeiend stukje geschiedenis van Paraguay zien.
Wat is er te doen rond Encarnación?
- Bezoek de ruïnes van La Santisima Trinidad de Paraná, vlakbij de stad Encarnación. Hier zie je de restanten van een jezuïeten nederzetting uit de 18e eeuw. Lange tijd woonden hier jezuïeten samen met de Guaraní indianen.
- Bezoek ook de iets verderop gelegen ruïnes van Jesus de Tavarangue. De enorme kerk die er staat, is nooit afgemaakt door de jezuïeten. De muren zijn wel goed bewaard gebleven.
- De stad Encarnación is een stad gesticht door de jezuïeten. Tegenwoordig wonen er veel Duitse immigranten. Op de Fería Municipal markt eet je lekkere Paraguayaanse hapjes voor een lage prijs.
- Ben je in februari in Encarnación? Dan val je met je neus in de boter. In deze maand vieren de Paraguayanen carnaval en Encarnación is de carnavalhoofdstad van het land. Er zijn parades die begeleid worden door Braziliaanse muziek.
- Encarnación ligt vlakbij de grens met Argentinië. Het is een makkelijke manier een bezoekje te brengen aan het buurland. Sommige bewoners van Ecarnación gaan zelfs voor alleen boodschappen naar Argentinië.