Eenvoudiger leven

Eenvoudiger leven

door Luc van den Bosch

Enkele van de redenen waarom ik naar Ecuador ben geëmigreerd waren de hoge belastingdruk in Nederland, het miserabele weer, de zoveelste Zuid-Europese bankencrisis en het politieke geneuzel over de integratie van een inmiddels vierde generatie allochtonen.  

Ecuador heeft slechts een beperkt sociale zekerheidssysteem (maar wel geïndexeerde pensioenen!). Staatsonderwijs en gezondheidszorg zijn gratis en in principe ben je als buitenlander in Ecuador van harte welkom, maar de overheid gaat er wel van uit dat je zelf je zaakjes regelt en voor bijstand bij je familie aanklopt. 

ZELF NAAR Ecuador?

Bekijk alle 43 reizen naar Ecuador

Daarentegen laat men je hier veel meer met rust en ben je vrijer om zelf te bepalen hoe je je leven invult. De leefwijze in Ecuador is eenvoudiger maar ook gezonder, relaxter en vriendelijker. Daarbij zijn de kosten van levensonderhoud lager dan in Nederland. Vooral verse groenten en fruit waarvan je weet hoe (organisch) het wordt geproduceerd, zijn goedkoop. 

Maar wat met stip op nummer 1 staat, wat betreft de financiële voordelen van Ecuador, zijn de kosten van vervoer, zowel het openbaar vervoer als de kosten van een eigen auto. 

Het openbaar vervoer in Ecuador is goed en rijdt met een behoorlijke frequentie tot zelfs in de kleinste dorpen, terwijl de kosten bespottelijk laag zijn. Het tarief van bus, tram en metro in de stad is 0,30 US dollar, ongeacht de ritafstand. Tevens rijden er in het gehele land een gigantisch aantal taxi’s waarvan de ritprijs per kilometer gemiddeld 0,50 US dollar is. En vanzelfsprekend zijn ook Uber en andere vervoersaanbieders in Ecuador aanwezig. 

Zeker in een miljoenenstad als Guayaquil heb je eigenlijk geen auto nodig. Sterker nog, je zou hier beter geen auto rijden. De verkeersdrukte in de spitsuren is waanzinnig. Elke dag zijn er lange files, opstoppingen en Ecuadoriaanse chauffeurs lijken nog nooit van een wegcode gehoord te hebben. 

Toch is een eigen auto wel handig, onder andere voor de boodschappen en voor vriendenbezoek. Voor de kosten hoef je het niet te laten auto te rijden, want Ecuador heeft één van de laagste benzineprijzen van het continent. ‘Extra’ benzine kost 1,48 US dollar per gallon, ‘Super’ iets meer dan twee US dollar per gallon.

Eenmaal (in één week) mijn rijbewijs in 2012 in Ecuador behaald, kocht ik een Lada Niva jeep, bouwjaar 1982 waar ik nog geen afscheid van heb kunnen nemen. Ik hou van de pure eenvoud van dit voertuig: vier wielen, een stuur, een lichtschakelaar, een handel voor de clignoteurs, één voor de ruitenwissers en een derde waarvan ik niet weet waarvoor deze dient, maar die doet het niet. Oh ja, er is ook nog een schakelaar om warme lucht naar binnen te blazen, maar dat is in Ecuador bij een temperatuur van minimaal 30 graden niet nodig.

Zelfs voor Ecuadoriaanse begrippen is mijn Lada Niva nauwelijks nog rijwaardig, hoewel hij prima doet waarvoor hij is ingehuurd, namelijk rijden. Waarschijnlijk zou de auto bij de jaarlijks verplichte technische controle in Guayaquil niet meer goedgekeurd worden. 

De keuringscentra op het platteland beschikken echter nog over gesofisticeerde keuringsapparatuur zodat volstaan wordt met een ‘visuele inspectie’. Aldus begeef ik mij elk jaar met mijn Lada Niva naar een zestig kilometer verderop gelegen plattelands keuringscentrum waar de inspecteurs technisch inzicht aan een dosis naastenliefde koppelen en mijn ‘oudje’ tot nog toe elk jaar met een glimlacht goedkeurden voor de dienst.

De bureaucratie in Ecuador mag dan soms wel afschrikwekkend zijn, ik kan je gerust stellen: meestal kan voor elk probleem toch wel een soepele oplossing gevonden worden.

Over Luc

In een vorig leven was ik lange tijd in België en Nederland werkzaam als klinisch maatschappelijk werker en coach en Ecuador werd geleidelijk een favoriete reis- en vakantiebestemming. 
Aangetrokken door een andere cultuur, het gehele jaar door warme klimaat, de fascinerende gevarieerdheid van landschappen en bevolkingsgroepen en de vriendelijkheid en gastvrijheid van de bevolking, besloot ik in 2012 de stap te zetten en met mijn gezin naar (Guayaquil) Ecuador te emigreren.
Ik werk hier parttime als leraar Engels/Frans en freelance vertaler. In mijn columns en op mijn blog schrijf ik over mijn ervaringen, over thema ‘s met betrekking tot het leven en wonen in Ecuador en geïnspireerd door het leven in Ecuador meer specifiek over persoonlijke groei. 

Reizen Ecuador

Specialisten Ecuador

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Zuid-Amerika?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Chili kenner