Tijdens je rondreis door Colombia maak je kennis met haar kleurrijke steden vol Spaanse invloeden, haar glooiende heuvels vol koffieplantages, het machtige Andesgebergte en een paradijselijke kustlijn met de mooiste stranden die worden omringd door tropische regenwouden.
Aan verscheidenheid aan landschappen geen gebrek in Colombia. Wil jij ontsnappen aan de drukte van hoofdstad Bogotá? Of even op adem komen na een uitbundige sessie salsadansen in Cali? Dan biedt de natuur van Colombia een welkome afwisseling. En de vijf mooiste plekken om wat zuurstof op te snuiven of te onstnappen aan de mensenmassa vind je hier!
Vanuit een groene vallei schieten honderden ranke waspalmbomen zo’n zestig meter de lucht in. Ze sieren de Valle de Cocora zover je kunt kijken. Het geheel wordt omlijst door puntige bergpieken van de Andes. Naast de hoogste palm ter wereld is de vallei aangekleed met inheemse planten als orchideeën, bromelia’s en heliconias.
De Cocora-vallei nabij het dorpje Salento maakt deel uit van het Los Nevados National Park en is het decor van de nationale boom van Colombia: de waspalm. Doordat deze palm met uitsterven bedreigd wordt, is het een van de weinige plekken waar je de beschermde bomen in volle glorie bewondert.
Tip: Maak een wandeling naar Reserva Natural Acaime of het uitkijkplatform Finca La Montaña. Op de achtergrond kwetteren kolibries en papegaaien en hoor je af en toe het gebrul van brilberen. En met een beetje geluk spot je herten of zelfs een poema!
Wie avontuurlijk is aangelegd en over een flinke dosis doorzettingsvermogen beschikt, waagt zich aan de hike naar de verloren stad van Colombia: Ciudad Perdida, ook wel Teyuna genoemd. Het feit dat dit de enige manier is om deze plek midden in de Colombiaanse Sierra Nevada te bereiken, maakt de route en de stad een stuk minder toeristisch dan de Peruaanse verloren stad Machu Picchu.
De pittige meerdaagse hike vanaf Santa Marta leidt je over mossige, steile paden, door benauwde jungles en langs watervallen, indianendorpen en groen begroeide bergkliffen naar Ciudad Perdida. Op een 1.300 meter hoge bergrug vormen cirkelvormige terrassen, stenen trappen, bruggen en wegen het oude centrum die de Tayrona-indianen in de achtste eeuw bouwden. Het verbluffende uitzicht over de vallei en de weelderige jungle compenseert de zware tocht die je hebt afgelegd.
Het Tayrona National Park aan de noordkust van Colombia heeft het beste van twee werelden. Een tropisch regenwoud volgestopt met kwetterende vogels, fladderende vlinders, brullende titi-apen en goed verstopte leguanen, mondt uit in een tropisch paradijs. Je stapt vanuit de jungle zo het witte zandstrand op en kijkt met je voeten in het zand uit over de turquoise Caribische zee die breekt op de grote grijze rotsen in de branding.
Wandel vanaf parkingang Cañaveral in een uurtje naar Arrecifes. Vanaf hier is het nog een korte wandeling naar de baai La Piscina. Vertrek in noordwestelijke richting en klauter over rotsblokken, baan je een weg door de dichtbegroeide jungle en klim en wandel via ladders en houten bruggen naar de rustige baai. Na ongeveer twintig minuten laat je het klamme regenwoud achter je. Spreid je handdoek in het zand of hang je hangmat in de schaduw tussen de hoge palmen. Eindelijk is het tijd voor een verfrissende duik. De rustige baai is namelijk zodanig afgesloten van de ruige zee, dat je hier veilig ronddobbert of snorkelt. Op andere plekken is de stroming zo sterk, dat het wordt afgeraden er te zwemmen.
2. Caño Christales
In een tijd waarin photoshop en filters tot de mogelijkheden behoren om je foto wat op te fleuren, is het moeilijk om te geloven dat er echt een regenboogrivier bestaat. Maar wanneer je Caño Cristales in het Nationaal Park Serranía met eigen ogen en zonder (roze) zonnebril bekijkt, weet je dat de foto’s niet liegen.
De zogenaamde vloeibare regenboog is het beste zichtbaar tussen juli en oktober. In deze periode zakt het waterpeil en zie je de rode waterbloemen, groene algen en het gelige zand onder het oppervlak van het kristalheldere water verschijnen. In combinatie met het zonlicht en de schaduwen die ontstaan in de diepere delen zorgt dit voor een bijzondere mengelmoes van kleuren. Wil jij een plons nemen in het ‘kristallen riviertje’? Dat kan in de verschillende natuurlijke zwembaden en bij sommige watervallen die een gids je kan aanwijzen.
1. Tatacoa-woestijn
Nadat je hebt kennisgemaakt met het variërende landschap dat Colombia rijk is, steken de rode, groene en grijze rotsformaties in het uitgestrekte landschap van de Tatacoa-woestijn ietwat vreemd af bij de rest. Als een soort dikke boomwortels klimmen de rode rotsen zich de hoogte in. Het unieke landschap doet zelfs een beetje denken aan het Amerikaanse Bryce Canyon.
Het droge gebied ten zuiden van Bogotá lijkt wel een maanlandschap, ware het niet dat tussen de buitenaards ogende rotsen kleine bolle cactussen met roze bloemetjes en hier en daar wat langere stekelige stengels het landschap meer kleur geven. Ondanks deze uiterlijke kenmerken, de naam én de temperatuur die kan oplopen tot veertig graden, mag Tatacoa officieel geen woestijn worden genoemd. Daarvoor regent het er te veel. In officiële termen is de Tatacoa-woestijn een tropisch droog bos.
Heb jij zin om de variërende natuur die Colombia te bieden heeft in te duiken? Vind hier een rondreis door Colombia die bij je past!