La Candelaria is de mooiste wijk van de metropool Bogotá. Maar de hoofdstad van Colombia heeft meer te bieden: een wereldberoemd goudmuseum, kunst van Botero en Plaza Bolivár.
De verschillen zijn groot in Bogotá. De hoofdstad van Colombia kent alle luxe van een westerse metropool, maar ook alle problemen van een stad in armoede. Universiteiten, blinkende bankgebouwen en haute couture winkels staan tegenover bedelaars, criminaliteit en sloppenwijken.
Je kunt de stad er om haten. Je kunt ook van haar houden, omwille van haar schoonheid. Maar koud laat zij je zeker nooit. Onmogelijk. Bogotá fascineert, intrigeert en zet je aan het denken.
Plaza de Bolivár
Gonzalo Jiménez de Quesada stichtte Bogotá in 1538, precies in het midden van het huidige Colombia. Hij deed dat op de plek aan de oostzijde van het centrale Plaza de Bolivár, waar nu neoklassieke Catedral Primada staat.
Het plein is met zijn architectonische verscheidenheid exemplarisch voor de stad. Links van de neoklassieke kathedraal staat, aan de zuidzijde, het Grieks-klassieke parlementsgebouw.
De Alcadia, het werkcomplex van de burgemeester aan de westkant van het plein, kenmerkt zich door zijn Franse stijl uit het begin van de vorige eeuw. De Capilla del Sagrario is het enige koloniale bouwwerk aan het plein.
La Candelaria
Dat is wel anders in de wijk La Candelaria, achter de kathedraal. De klinkerstraatjes, de pasteltinten en de houten balkonnetjes, het koloniale druipt er van af. Rode dakpannen op de daken.
La Candelaria is de mooiste wijk van de stad. Tot de millenniumwisseling was de wijk gevaarlijk terrein waar guerilla's en drugsbendes de baas waren.
La Candelaria werd schoongeveegd en bruist nu weer met barretjes, universiteitsgebouwen, discotheken en restaurantjes met kaarslicht. Eindelijk doet de wijk haar naam als intellectueel centrum en studentenkwartier weer eer aan.
Zeven miljoen inwoners
Bogotá groeide tot 1940 vrij langzaam. Onder invloed van de industrialisering knalde de stad vanaf dat jaar echter opeens uit haar voegen. Een enorme arbeidsmigratie kwam op gang. Binnen vijftig jaar woonden er twintig keer zo veel mensen.
De stad klom zo ver mogelijk op tegen de oostelijke bergketen. Ze strekte zich over uitdijende lengte uit in noordelijke en zuidelijke richting. Momenteel leven er ruim zeven miljoen mensen in de Colombiaanse hoofdstad.
Wil je de enorme omvang van de stad overzien, ga dan naar de Cerro de Monserrate. Die berg kijkt prachtig uit over de stad.
Museo del Oro en Donacíon Botero
Bogotá staat bekend om haar musea. Het bekendste is het Museo del Oro. Meer dan 34.000 gouden objecten staan er in volle glorie te blinken. Ze komen uit alle belangrijke indianenculturen van voor de Spaanse overheersing. Het Museo del Oro is het belangrijkste goudmuseum ter wereld.
Een ander interessant museum is het Donacíon Botero. Dit museum exposeert 208 werken van Colombia's beroemdste schilder: Fernando Botero. Zijn afbeeldingen van ronde, opgezwollen mensen en dieren herken je meteen.
Ook hangen er in het museum werken van Picasso, Matisse, Renoir, Miró en Dalí. Botero doneerde al de werken zelf aan het museum.
Iglesia de Santa Clara
Bogotá was eeuwenlang het centrum van de Spaanse evangelisten. Vanaf de zestiende eeuw probeerden de Spanjaarden de indianen in Latijns-Amerika te bekeren tot het rooms-katholieke geloof.
De sporen van de evangelisatie zijn nog altijd duidelijk te zien in de stad. Het aantal koloniale kerken, uit de zeventiende en achttiende eeuw met name, is enorm in Bogotá. De meest in het oog springende? De Iglesia de Santa Clara.
Wat is er te doen in Bogotá?
- Bezoek op zondag de kleurrijk Mercado de San Alejo. Hier koop je het ideale cadeautje voor de thuisblijvers.
- Doe een museumtour en ga langs bij het Donacíon Botero, Museo del Oro, museo Arqueologico en het Museo de Arte Moderno.
- Bezoek het Maloka, een interactief centrum voor wetenschap en technologie dat zijn gelijke niet kent in Latijns-Amerika. Je ziet er tentoonstellingen over de mens, het elven en biodiversiteit.
- Ga wandelen in de gebieden rondom Bogotá, om de stad even te ontvluchten. Bezoek bijvoorbeeld de mooie Cundinamarca regio.
- Voor de actievelingen biedt Bogotá ook genoeg. Ga bijvoorbeeld mountainbiken of rots beklimmen, de adrenalinekick komt vanzelf.