De Moai beelden, de parelwitte stranden en de Rano Raraku vulkaan maken van Paaseiland een populaire vakantiebestemming. Stap in het vliegtuig naar een van de meest afgelegen plekken ter wereld!
De Moai beelden die de kust van Paaseiland sieren zijn wereldberoemd én mysterieus. Niemand weet echt hoe de beelden aan de kust terecht zijn gekomen. Paaseiland ligt op maar liefst 3700 kilometer van de kust van Chili midden in de Stille Oceaan. Slechts een handjevol mensen leeft op dit kleine eiland. De bewoners noemen Paaseiland niet voor niets Te Pita o Te Henua: de navel van de wereld.
Waarom Paaseiland?
Dit afgelegen eiland in de Stille Oceaan, bekend om zijn reusachtige stenen beelden genaamd Moai, biedt een glimp van een oude Polynesische beschaving en de unieke cultuur die het heeft voortgebracht. Verken vulkanische landschappen en ervaar de warme gastvrijheid van de lokale Rapa Nui-bevolking.
Geschiedenis Paaseiland
Op Paaszondag in 1722 ontdekte de Nederlandse ontdekkingsreiziger Jacob Roggeveen het eiland. Hij gaf het de naam Paaseiland. In de jaren daarna gooiden ook andere Europese schepen hun anker uit in de kustwateren van Rapa Nui. De Britse James Cook was één van hen.
Aan het begin van de negentiende eeuw woonden zo'n 3.000 mensen op Paaseiland. De vraag naar slaven in Peru en een pokkenepidemie deden het inwoneraantal krimpen naar slechts 111 in 1877. Vandaag de dag telt het eiland echter weer zo'n 3.400 inwoners, die voornamelijk van Polynesische afkomst zijn. De meeste van hen wonen in hoofdstad Hanga Roa.
Chili annexeerde Paaseiland in 1888. De Chilenen keken aanvankelijk echter niet echt naar het eiland om. Ze lieten slechts hun schapen op het eiland grazen. Pas tachtig jaar later, in 1965, kregen de bewoners van Paaseiland werkelijk het Chileense staatsburgerschap. Paaseiland werd een officiële Chileense provincie.
Moai
Vanuit Chili vlieg je naar Paaseiland. Door het raam van het vliegtuig zie je al hoe groen de grasvlakten en hoe wit de stranden zijn. Je telt maar weinig bomen op Rapa Nui, zoals de inheemse bevolking het vulkanische Paaseiland noemt. Wel zie je de tientallen beelden die de kust van het eiland sieren en uitkijken over zee.
De Moai beelden en ahu, de ceremoniële platforms, zijn overblijfselen uit een ver, mysterieus verleden. De beelden, die tot wel vier meter hoog de lucht in schieten, vormen een mysterie. Een gebrek aan geschreven geschiedenis op Paaseiland maakt het moeilijk de herkomst en precieze betekenis en functie van de beelden te ontrafelen.
Beelden Paaseiland
De indrukwekkende bouwsels roepen veel vragen op bij archeologen. Ze zijn gemaakt van steen uit de Rano Raraku vulkaan en hebben een flink gewicht. Toch waren de makers in staat om ze overal op het eiland langs de kust te plaatsen. Hoe zijn de beelden ooit naar de kust vervoerd?
De beelden zijn het visitekaartje van Paaseiland. Een groot deel is echter beschadigd. Die schade liepen zij waarschijnlijk op tijdens gevechten op het eiland, voordat de Europeanen er aanlegden.
Rano Raraku
De Moai beelden op Paaseiland zijn gemaakt van steen uit de krater van de Rano Raraku vulkaan. Op de flanken van de vulkaan staan ook nog eens vijftig beelden. Met de auto rijd je de Rano Raraku: één van de drie vulkanen op Paaseiland.
De kraters van de drie vulkanen op het eiland zijn dichtbegroeid met totora, een plant van de cypergrassenfamilie. Loop ook rondom het prachtige zoetwatermeer in de krater van de Rano Raraku. Het water in het meer reflecteert het zonlicht wat mooie plaatjes oplevert.
Hanga Roa
Vervolg je rondreis over Paaseiland naar hoofdstad Hanga Roa. De stad ligt aan de westkust tussen de vulkanen Terevaka en Rano Kau in. Via de hoofdweg van het eiland, de Avenida Atamu Tekena, rijd je het centrum van Hanga Roa in. Je vindt er de enige supermarkt van het eiland.
Langs de weg zie je kleine winkeltjes, hotels en een paar restaurantjes. Het rood van hun dakpannen steekt sterk af tegen de felgroene grasvelden die de gebouwen omringen. Bezoek de Iglesia Hanga Roa op zondag. In de kerk woon je een dienst bij van de Rapa Nui. De bewoners van Paaseiland hebben het christelijk geloof gemengd met hun oude tradities.
Vakantie Paaseiland
Bij een vakantie op Paaseiland hoort ook een relaxed dagje aan het strand. Rijd naar het strandje in het noorden van het eiland. Je ligt hier op het zand met palmbomen achter je. De indrukwekkende Moai torenen hoog boven je uit.
Ook voor duikliefhebbers is Paaseiland een fijne vakantiebestemming. Doordat er weinig plankton in het water zit, is het water helder en heb je ver zicht. Helaas leven er om diezelfde reden weinig vissen in het water rondom Paaseiland.
Dankzij het warme klimaat is er niet echt een beste reistijd aan te wijzen voor Paaseiland. De zomermaanden, tussen januari en maart, trekken de meeste toeristen naar eiland. Maar ook buiten het hoogseizoen zijn de temperaturen met gemiddeld 22 graden nog erg aangenaam. Bovendien is het dan minder druk en ontdek je dit mysterieuze eiland in alle rust!
Wat is er te doen op Paaseiland?
- Bekijk de Moai beelden en ahu, de ceremoniële platforms. Dit zijn overblijfselen uit een ver, mysterieus verleden. De indrukwekkende bouwwerken zijn gemaakt van steen uit de Rano Raraku vulkaan en hebben een flink gewicht.
- Bezoek de Iglesia Hanga Roa op zondag. In de kerk zie je dan een dienst in de Rapa Nui kerk. De bewoners van Paaseiland hebben het christelijk geloof gemengd met hun oude tradities.
- Ga duiken. Het zicht is in dit gebied heel goed, er zit weinig plankton in het water. Helaas is dat ook de reden dat er minder vissen zijn dan op andere plekken. De Moai is neergezet voor opnames van een Franse film en is niet echt.
- In het noorden van het eiland ligt een strandje. De palmbomen die er staan zijn aangeplant, maar dat mag de pret niet drukken. Ook hier vind je de indrukwekkende Moai.
- Rijd met de auto naar de Rano Raraku: één van de drie vulkanen op Paaseiland. Het steen voor de Moai-beelden is uit deze vulkaan gehakt. Op de flanken van de vulkaan staan ook nog eens vijftig beelden.