Sucre
8,6
9,0 Algemene ervaring
8,5 Beziens­waardigheden
8,0 Locals
8,5 Restaurants
9,0 Veiligheid
- Stranden

Sucre

door Niels Posthumus

Sucre is de officiële hoofdstad van Bolivia. Een koloniale stad die zijn schitterende uiterlijk dankt aan de Spaanse Kroon en rijke zilverbaronnen uit Potosí, die in de stad hun paleizen bouwden. Sucre heet ook wel 'de stad met vier namen'. Maar juist de bijnaam Ciudad Blanca lijkt de officiële hoofdstad van Bolivia het meest eer te doen.

De huizen, kerken en paleizen in Sucre zijn smetteloos wit. Rode terracotta daken steken, bezien vanaf de aanpalende Churuquella en Sika Sika heuvels, af tegen de stad.

ZELF NAAR Sucre?

Bekijk alle 15 reizen naar Sucre

La Plata of Charcas

Sucre werd in 1538 gesticht door Pedro Anzures als Ciudad de la Plata a la Nuevo Toledo. Kortweg: La Plata. De voor Bolivia relatieve lage ligging van de stad, op 'slechts' 2.750 meter, maakte het klimaat in Sucre een stuk zachter dan in de belangrijkste economische centra van het land, La Paz en Potosí.

De stad viel daarom in de smaak bij de Spaanse Koninklijke familie en de rijke mijneigenaren, die haar liever Charcas noemden. Zij bouwden de paleizen en kerken in het stadscentrum van Sucre, dat in 1991 op de Unesco Werelerfgoedlijst belandde.

Hoogtijdagen

Ook schopte La Plata - of Charcas - het tot zetel van de rooms-katholieke kerk in Bolivia. Tussen 1559 to 1712 verrees aan het Plaza 25 de Mayo de indrukwekkende Catedral Metropolitana. Prachtig in wit en terracotta, net als de rest van de stad. En met de in het oog springende hoektoren van vier verdiepingen. Aan deze hoogtijdagen dankt Sucre zijn fijnzinnige koloniale architectuur.

Het belang van de stad, die regeerde over de Spaanse koloniën in het centrum van Zuid-Amerika, inclusief Paraguay en delen van Peru en Chili, nam af vanaf de negentiende eeuw.

De zilvermijnen van Potosí raakten uitgeput en de zetel van de regering werd in 1898 verplaatst naar La Paz. Alleen het Hooggerechtshof bleef in Sucre.

Via Chuquisaca naar Sucre

Charcas was rond 1800 al omgedoopt tot Chuquisaca, naar de naam van de regio in de taal van de oorspronkelijke indianenbevolking.

In 1839 veranderde de naam opnieuw, nu in het huidige Sucre, nadat op 25 mei 1825 in het Casa de Libertad, schuin tegenover de kathedraal, de onafhankelijkheid van Bolivia was getekend.

Het land Bolivia werd vernoemd naar de Venezuelaanse bevrijder Simon Bolívar, haar hoofdstad naar de plaatselijke revolutieleider Antonio José de Sucre.

Trots van de hoofdstad

De neergang na het jaar 1900, zowel in politiek als economisch belang, deed geen afbreuk aan de schoonheid van de stad. Het relatief kleine en knusse centrum bleef intact.

De trots van de Sureños slonk bovendien evenmin. Van een machtsverschuiving naar La Paz willen de inwoners van Sucre nog altijd niets horen.

Universiteitsstad

Sucre is vandaag de dag vooral een studentenstad. De stad telt zo'n 250.000 inwoners. Je ziet in het centrum ook veel Europese jongeren. Ze maken hun huiswerk op de bankjes langs de randen van de pleinen, in de schaduw van de bomen. 's Middags gaan ze terug naar de talenscholen om hun Spaans verder bij te schaven.

Maar ook Boliviaanse studenten zijn er in overvloed. De Universiteit van Sucre, de Universidad Mayor Real & Pontificia de San Francisco Xavier de Chuquisaca, is de oudste van het land en is zelfs één van de oudste in de Nieuwe Wereld. De universiteit heeft zich gespecialiseerd in rechten. Geen vreemde keus, zo pal naast het Hooggerechtshof.

Wat is er te doen in Sucre?

  • Sucre staat bekend als de witte stad. Maak een wandeling door het centrum met haar traditionele witte huizen. Aan het einde van de wandeling rust je uit op een bankje op het Plaza 25 de Mayo, terwijl je de koloniale gebouwen bekijkt.
  • Eén blok naar het noorden van het Plaza 25 de Mayo bevindt zich een knusse binnenplaats met kraampjes waar marktventers souvenirs verkopen. Je loopt er zo voorbij, dus let goed op.
  • Bezoek het weverijmuseum Museo Textil-Etnográfico. Een vrouw doet voor hoe het weven verloopt. Je leert wat alle verschillende patronen in de stof betekenen. Na afloop koop je zelf uiteraard een uniek Boliviaans weefproduct.
  • Bezoek het hooggerechtshof van Bolivia. Nette bedekkende kleding en paspoort zijn verplicht om binnen te komen. De Corte Suprema de Justicia bevindt zich vier blokken noordwest van het centrale Plaza 25 de Mayo.

Reizen Sucre

Meer Sucre

Reviews Sucre

De fijne witte stad, Sucre (bezocht in april 2016)

Review geschreven door Michelle van Zwieten op 01 november 2016

Wist je dat er in Sucre café's zijn met Nederlandse eigenaren? Ideaal voor het eten van een bitterbal (toch niet zo lekker als in Nederland) of een frietje met satésaus (wel heel lekker!). Onder andere een korte reden waarom wij besloten een korte "pauze" in te lassen tijdens onze 5 maanden reis door Zuid-Amerika. Sucre is een heerlijke stad om te genieten van de zon, Spaanse lessen te nemen en te relaxen. Ook een fijne stad om door heen te dwalen en je te verwonderen over de mooie (witte) gebouwen. Daarnaast is er ook genoeg te doen in de omgeving; als hiken, een zondagsmarkt bezoeken of het bewonderen van een echte dinosaurus voetstap. Sucre wordt regelmatig overgeslagen maar is echt een bezoekje waard tijdens je reis door Bolivia! Oh en vergeet niet een heerlijk vers fruitsapje te halen bij één van de dames op de lokale markt.

8,4
10 Algemene ervaring
8 Beziens­waardigheden
8 Locals
8 Restaurants
8 Veiligheid
nvt Stranden

Pluspunten Sucre

  • betaalbaar
  • rustig
  • zon
  • spaans leren

Minpunten Sucre

  • Je wilt niet meer weg
Ultieme tip: Me gusta spanish school. Een fijne en toffe school om Spaans te leren. Met aardige jonge enthousiaste docenten. Daarnaast ga je regelmatig de praktijk in om je Spaans te oefenen!
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Budget reizigers, Cultuurliefhebbers

Sucre, de witte stad (bezocht in mei 2012)

Review geschreven door Elsemieke Land op 15 september 2016

Sucre is officieel de hoofdstad van Bolivia, maar omdat de regering in La Paz zit is hier vaak verwarring over. Toch is Sucre zeker het bezoeken waard. De stad wordt met haar vele witte gebouwen La Ciudad Blanca genoemd, oftewel de witte stad.

Bij aankomst vielen we met onze neus in de spreekwoordelijke boter, want er was een autorace in Sucre. Hier hadden wij geen rekening mee gehouden in onze planning, maar het was leuk om zo'n lokaal evenement mee te maken. We hebben even bij de start gestaan en dat was een heus spektakel, maar het geronk van die raceauto's ging al snel vervelen.

We zijn door de stad gaan struinen, ontbeten bij Café Florin, hebben wat marktjes bezocht en de witte gebouwen bewonderd. Vervolgens namen we de taxi naar El Mirador. Dit café ligt bovenop een heuvel waar de taxi niet helemaal kon komen, dus moesten we nog een stukje omhoog lopen. Het panorama uitzicht over Sucre wat je vervolgens voorgeschoteld krijgt is de klim zeker waard. Het café heeft een gezellige sfeer en je kan er goed eten. Hier had ik wel vaker heen gewild, maar helaas waren wij maar twee dagen in Sucre. Als je de tijd hebt mag je deze witte stad zeker niet overslaan en is El Mirador echt een aanrader!

8,8
8 Algemene ervaring
9 Beziens­waardigheden
8 Locals
9 Restaurants
10 Veiligheid
nvt Stranden

Pluspunten Sucre

  • Mooie gebouwen
  • rustige stad
  • leuke restaurants
  • mooie lokale markten

Minpunten Sucre

  • relatief weinig te doen
Ultieme tip: Bij Café Florin vind je zowel lokale als internationale gerechten op de kaart. Zelfs bitterballen! (maar niet zo lekker als de Nederlandse) Je kunt hier ook lekker ontbijten!
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Luxe reizigers, Budget reizigers, Cultuurliefhebbers

Specialisten Bolivia

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Zuid-Amerika?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Chili kenner