Het Madidi National Park is één van de laatste onaangeroerde stukjes tropisch regenwoud in de Amazonebekken, overlopend in het Peruaanse Manu National Park. 'Het meest biodiverse stukje aarde'. Het is een vaak gehoorde uitspraak onder geo- en biologen: in het Madidi National Park krijg je een beeld van hoe het hele Amazone gebied ooit moet zijn geweest.
Een laatste stukje ongerepte natuur. Het ecosysteem in het gebied rond de rivier Rio Madidi is één van de meest diverse ecosystemen ter wereld, zowel boven als onder water.
Amazonebekken
Nabij Rurrenabaque, zo'n 200 kilometer ten noorden van La Paz strekt het Madidi Park zich uit langs de grens met Peru over een gebied half zo groot als Nederland. Aan de andere kant van de grens gaat het gebied over in het Peruaanse Manu Park.
Van de parken, die beiden deel uitmaken van het noordelijk Amazonebekken, is Madidi het meest afwisselend. Dit komt met name door de enorme hoogteverschillen binnen het park.
De besneeuwde toppen en gletsjers van het Apolobamba gebergte wisselen dichtbegroeid tropisch regenwoud af met weidse savannes.
Het hoogste punt in het park ligt op 5.760, het laagste op slechts 180 meter boven zeeniveau. Het klimaat is bijna volledig afhankelijk van de hoogte waarop je je bevindt.
Walhalla voor vogelspotters
Bijna alle typisch Latijns-Amerikaanse diersoorten kom je tegen in het park. Er lopen jaguars, wolven en beren. Er zwemmen duizenden soorten vissen in de rivier. Reusachtige condors vliegen door de lucht. Het is de enige plek ter wereld waar je de zogenaamde Titi aapjes kunt vinden.
Boven alles is het park echter een walhalla voor vogelspotters. Ruim duizend verschillende vogelsoorten tref je er aan. Dat is zo'n elf procent van alle vogelsoorten ter wereld!
Langs de rivierbedding van de Rio Tuichi leven de meeste mensen, vooral Quechua en Tacana indianen. Zij leven er nog relatief ongestoord met hun eigen tradities van de jacht en visserij.
Bedreiging van het regenwoud
Het Madidi Park staat natuurlijk niet op zichzelf. Het is niet volledig afgesloten van de rest van de wereld. Daardoor bedreigen alle ontwikkelingen die de rest van het Amazonegebied al grotendeels hebben verwoest ook Madidi: urbanisatie, boskap, de aanleg van wegen.
Wat nu nog wel het laatste stukje echt Amazone gebied wordt genoemd, lijkt die prachtige bijnaam niet lang meer eer aan te kunnen doen.
Elektriciteitsdam en boskap
De grootste bedreiging vormt nog wel het plan om in de Beni rivier een elektriciteitsdam aan te leggen. De zogenaamde Bala dam. De aanleg zou een groot deel van het Madidi Park onder water zetten. Met alle desastreuze gevolgen voor het ecosysteem als gevolg.
Maar ook de aanleg van nieuwe wegen, en de oprukkende boskap bedreigen het ecosysteem van Madidi. Jaarlijks verdwijnt er ruim 2.500 kilometer Boliviaanse bos. Lang niet allemaal in de Madidi regio natuurlijk, maar zelfs de kap van een klein gebied kan veel schade aanrichten.
Als de gekapte strook te breed is, vervalt de verbinding tussen de twee nog bestaande stukken oerwoud. Twee stukken die zelden zonder elkaar kunnen. Een ecosysteem dat wordt opgedeeld, kan niet op zijn oude manier blijven bestaan.
Wat is er te doen in Madidi National Park?
- Spot vogels in het Madidi National Park. Hier leven meer dan duizend verschillende soorten vogels. Wat dacht je van de kleurrijke ara of een adelaar? Vergeet je verrekijker niet.
- Rurrenabaque is de toegangspoort tot Madidi. Juist omdat er zoveel toeristen langs reizen, is het een goede plek om tot rust te komen. Voor een heerlijke maaltijd in een sfeervolle tuin met persoonlijke aandacht, ga je naar Casa del Campo.
- De inheemse bevolking leeft nog steeds in het Madidi National Park. Ga drie dagen bij deze mensen slapen en help zelf met persen van suikerriet en ontvellen van.
- Vaar in een houten bootje over het donkere water van de Tuichi rivier. Deze stroomt midden door het Madidi park. Aan het wateroppervlak zie je twee ogen en de rug van een kaaiman uitsteken.
- Help bij het beschermen van het Madidi National Park in de Amazone. Zet je in tegen urbanisatie, boskap en de aanleg van wegen door een donatie te doen of bescherm het park zelf door tijdens jouw bezoek alles netjes achter te laten.