De tango is de nationale dans van Argentinië. Een sensuele dans, vol ingehouden spanning. Het spel van aantrekken en afstoten in muziek en bewegingen gevangen.
Het was halverwege de negentiende eeuw dat de inwoners van de arme wijken van Buenos Aires, waaronder die in San Telmo, een nieuwe dans ontwikkelden.
Daar was niet veel bijzonders aan. In deze wijken werd altijd al veel gedanst. De muziek die de aanvankelijke vrouwelijk solodans begeleidde was echter bijzonder sensueel, zwaar van de passie. De accordeon speelde een belangrijke rol.
Populair in Parijs
De tango werd populair onder het Argentijnse volk, maar de upper class van Buenos Aires wilde er niet aan. De dans was ordinair en immoreel, vond zij. Losbandig. Een verloedering van de zeden. Enkele Italiaanse immigranten en Spaanse kolonisten namen de dans echter toch mee terug naar Europa.
In Parijs, niet voor niets de stad van de sensualiteit, romantiek en losbandigheid, pikte de bourgeoisie de dans op. Hierna veroverde de tango ook Londen, Berlijn en de andere Europese hoofdsteden.
In 1911 brak zij door in New York. De Argentijnse bovenklasse kon toen simpelweg niet meer achterblijven.
President Juan Perón
De populariteit van de tango ebde wat weg in de jaren dertig, om in de jaren vijftig onder president Juan Perón aan een ware comeback te beginnen. De tango, de zo stijlvolle en trotse dans was de muzikale verbeelding van de kracht van het Argentijnse volk, vond de populaire politiek leider.
Met de militaire coupe in 1955 kwam er echter opnieuw een voorlopig eind aan de zegetocht van de tango. Onder de dictaturen die volgden waren samenscholingen van grote groepen mensen verboden. Dansavonden zaten er dus niet meer in op grote schaal.
Bovendien kwam in die jaren ook in Argentinië de rock-'n-roll en de popmuziek op.
Tango Argentino
Deze tangostilte duurde tot het jaar 1983, het jaar dat de laatste militaire junta, die van dictator Jorge Videla, ten val kwam. Weer was het de stad Parijs die de tango haar helpende hand reikte. In Parijs werd dat jaar de show Tango Argentino opgevoerd. Met onwaarschijnlijk succes. Een wereldwijde revival volgde.
Hierna is de tango nooit meer weggeweest. Er zijn verschillende stijlen ontstaan. Nog altijd is men het er echter over eens dat de Argentijnse variant het origineel het sterkst benaderd.
Argentijnse ziel
De tango staat in de ziel van de Argentijnen gebrand. Juan Perón had ook wel gelijk. De tango is Argentinië. De spanning en sensualiteit die de dans in zich herbergt. De zwaarte en de tragiek.
Het verbeeldt allemaal treffend de Argentijnse cultuur en geschiedenis. Trots, uitdagend, maar ook zwaar, en haast neerslachtig af en toe.
Tangoshows en tangoles
In Buenos Aires kom je de tango op veel plaatsen tegen. Zo zijn er in de schemering vaak straatshows. Onder meer in de winkelstraat Florida. Muzikanten spelen live muziek of er is een stereo-installatie aanwezig.
Je kunt 's avonds natuurlijk ook naar een show in één van de vele theaters gaan. De dans is dan veelal verpakt in een musicalachtig toneelstuk.
Wil je zelf graag flirten op de dansvloer? Ga dan langs bij één van de ontelbare dansscholen in de stad.